Jak se zbavit černých teček?

Kategorie: Tipy

Jak černé tečky odstranit? Jaká péče je nejlépe zlikviduje, aniž by se přitom pleť příliš podráždila? Naučte se postupy, které jsou pro dosažení čisté pleti bez černých teček klíčové.

Černé tečky trápí nejeden typ pleti, zejména pleť smíšenou až mastnou. Nepůsobí hezky a často jdou bez kvalitních přípravků jen velmi obtížně odstranit. Tato snaha, jistě oprávněná, se někdy mění až v posedlost. Jak ale černé tečky odstranit? Jaká péče je nejlépe zlikviduje, aniž by se přitom pleť příliš podráždila? Naučte se postupy, které jsou pro dosažení čisté pleti bez černých teček klíčové. 

 

CO JE VLASTNĚ ČERNÁ TEČKA?

Černá tečka neboli otevřený komedon vznikne, když se pór ucpe nahromaděným kožním mazem. Pór se zabarví do černa vlivem působení vzduchu, tzv. oxidačním procesem. Komedony se zpravidla tvoří na nose, ale lze je najít i na celé T-zóně (nos – čelo – brada). Vyskytují se na každém typu pleti, ale převažují na pleti smíšené až mastné.

 

KAŽDODENNÍ PEČLIVÉ ČIŠTĚNÍ PLETI

První zásada, která je pro boj s černými tečkami zcela klíčová, je pleť každý den pečlivě odlíčit a dvakrát denně vyčistit (ráno a večer). Jen tak lze odstranit přes den nebo přes noc nahromaděné nečistoty, vyčistit póry a omezit jejich ucpávání.

Dáváte přednost odličování olejem? Žádný problém, odličovací olej lze používat i na smíšenou až mastnou pleť nebo na pleť s černými tečkami. Ve vodě rozpustný olej se oplachnuje vodou a póry neucpává. 

EAU DERMO MICELLAIRE
Zklidňující pleťová voda

EAU MICELLAIRE PURIFIANTE
Čistící micerální voda

GEL DÉMAQUILLANT D’TOX
Odličovací gel s extrakt skořice

HUILE FONDANTE DÉMAQUILLANTE
Mléčný odličovací olej

CÍLENÁ PÉČE: EXPERT POINTS NOIRS PAYOT

SLOŽENÍ URČENÉ PRO BOJ S ČERNÝMI TEČKAMI

Společnost PAYOT vyvinula péči, která dokáže odstranit černé tečky, jež tak často trápí smíšenou až mastnou pleť s ucpanými póry. Expert Points Noirs proniká do pleti a odstraňuje z ní nečistoty. Jak účinkuje? Jeho jedinečné složení působí na černé tečky ve 3 krocích: pronikne do pleti, vyčistí póry a stáhne je, aniž by je zanášel (není komedogenní).

Jeho hlavní složkou je výtažek z chilské máty, která má příznivý vliv na seboreu a předchází zanícení, jež bývá příčinou nedokonalosti pleti. Výtažek ze zinku omezuje mazovou sekreci a obnovuje kvalitu kožního mazu k normálu. Tato přísada je často obsažena v produktech určených na problematickou pleť, protože má velmi silné čistící účinky.

Další důležitou přísadou této péče proti černým tečkám je kyselina glykolová s hloubkovým peelingovým účinkem.

A konečně výtažek z šípku pro jeho stahující účinky. Usměrňuje proces rohovatění pokožky a zlepšuje vzhled rozšířených pórů, vyhlazuje a zjemňuje povrch pleti.

 

POZOR NA AHA KYSELINY!

AHA kyseliny nebo také kyselina glykolová mají čisticí účinek, který umožňuje úspěšně bojovat proti černým tečkám. Má viditelné účinky, pleť zjemňuje, ale zároveň ji činí citlivější. Pleť pak po nějakou dobu silněji reaguje na UV záření. Rychleji a snadno zčervená, je vyšší riziko, že se spálí. Po použití péče obsahující AHA kyseliny je nutné před pobytem na slunci aplikovat opalovací krém. 

EXPERT POINTS NOIRS
Péče pro ucpané póry

POUŽÍVEJTE PŘEDNOSTNĚ PRODUKTY, KTERÉ JSOU PRO VAŠI PLEŤ SKUTEČNĚ VHODNÉ

O pleť s černými tečkami je potřeba pečovat specifickým způsobem. Na pleť, která má tendenci produkovat příliš mnoho mazu, pravidelně používejte kosmetickou péči určenou pro smíšenou až mastnou pleť a vyhněte se příliš výživným produktům. Dávejte přednost lehkým, tekutým, gelovým nebo emulzním, ale rozhodně ne komedogenním texturám. 

 

DOPŘEJTE SI PÉČI V KOSMETICKÉM SALONU

A naše poslední rada pro pleť bez černých teček? Dopřejte si ošetření v kosmetickém salonu, kde vám kosmetička pleť profesionálně vyčistí a odstraní komedony. Použije například péči určenou pro mastnější pleť Puri Solution PAYOT. 

 

ODSTRANĚNÍ ČERNÝCH TEČEK DOMA

Pokud neodoláte pokušení odstraňovat černé tečky doma, nezapomeňte si umýt ruce a odlíčit se. Nejprve proveďte peeling a na vymačkání černých teček použijte papírový kapesník, aby nevznikly jizvičky. Poté aplikujte micelární vodu s vysokým obsahem zinku pro hloubkové čištění. Který přípravek je ideální? Micelární voda Eau Micellaire Purifiante PAYOT. Nakonec naneste Expert Points Noirs PAYOT.